Mindfulness voor groepen

Het is ook mogelijk om mindfulness based cognitive therapy (MBCT) te volgen in groepen van ongeveer 5 deelnemers.

De eerstvolgende serie start op dinsdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur op de volgende data:

  • 26 april, 2, 9, 16, 23, 30 mei, 6 en 13 juni.

De bijeenkomsten op woensdagochtend zijn van 9.00 uur tot 11.00 uur op de volgende data:

  • 27 april, 3, 10, 17, 24, 31 mei, 7 en 14 juni.

Wat is mindfulness?

Letterlijk vertaald betekent mindfulness ‘opmerkzaamheid’. Mindful leven betekent dat u bewust bent van alles wat zich voordoet in het hier en nu, zonder daarover te oordelen of het te willen veranderen. Door het aanvaarden van fysieke pijn en negatieve gedachten, maakt u het probleem minder groot en overheersend en dat bespaart u veel energie.

Filip Raes, professor KU Leuven, zet op een heldere en duidelijke manier de zin en onzin van mindfulness uiteen in dit filmpje

Wat leert u?

In de bijeenkomsten leert u door middel van aandachtoefeningen uw aandacht in het hier en nu te houden, op te merken dat uw aandacht toch afdwaalt naar bijvoorbeeld verleden, toekomst of lichamelijke gewaarwordingen. Vervolgens leert u uw aandacht op een vriendelijke manier weer terug te brengen in het hier en nu: bij wat u doet, voelt en ervaart.

Enkele resultaten

De belangrijkste resultaten van mindfulness zijn dat:

  • u minder lichamelijke en psychologische klachten ervaart;
  • uw leefstijl in positieve zin is veranderd;
  • u gemakkelijker kunt ontspannen;
  • u een positiever zelfbeeld en beeld van de omgeving hebt;
  • de kwaliteit van uw leven is verbeterd.

Voor wie?

Uit verschillend wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mindfulness positieve effecten heeft bij mensen met chronische pijn, hartklachten, ademhalingsproblemen, maag- en darmproblemen, angststoornissen, depressies en slaapproblemen. Die effecten houden op de lange termijn aan. Zelfs bij mensen zonder klachten verbetert mindfulness de kwaliteit van leven aanzienlijk.

Praktische informatie

De kosten voor 8 bijeenkomsten zijn € 448,- (inclusief werkmap). De kosten kunnen deels vergoed worden als u een aanvullende ziektekostenverzekering heeft. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mij.